Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΑΔΕΣ;

Όλες και όλοι επιθυμούμε ένα δέρμα χωρίς ατέλειες.
Πανάδες, κηλίδες και άλλες δυσχρωμίες όμως απειλούν την αυταρέσκεια και την υγεία μας.
Τι τις προκαλεί και ποιοι κινδυνεύουμε περισσότερο;η εμφάνιση των εν λόγω δυσχρωμιών είναι κατά κανόνα συνδεδεμένη με την αλόγιστη έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και με ορμονικούς παράγοντες. Ένα συχνό φαινόμενο, για παράδειγμα, είναι η εμφάνιση μελάσματος, κυρίως στο πρόσωπο, με αφορμή μια εγκυμοσύνη.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι σίγουρα τα λευκότερα δέρματα καθώς και αυτά των μικρών παιδιών. Οι εν λόγω τύποι δέρματος, όμως, είναι περισσότερο επίφοβοι και σε ό,τι αφορά στην πρόκληση και σοβαρότερων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα κάποιου μελανώματος.

Η συντηρητική θεραπεία συνίσταται, κυρίως, σε πίλινγκς, χρήση λευκαντικών κρεμών και υδροξέων. Αποτελεσματικότερη, όμως, και με κατά κανόνα οριστικά αποτελέσματα θεωρείται η επιλογή του laser.
Ποια εποχή του χρόνου να την προτιμήσουμε; Τι να προσέξουμε και γιατί πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον ειδικό ιατρό;Η πλέον ενδεδειγμένη χρονική στιγμή θεωρείται αυτή μεταξύ του φθινοπώρου και της αρχής της άνοιξης, αφού τότε η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενεί. Μετά την επέμβαση, είναι ζωτικής σημασίας η καλή προστασία μας από τον ήλιο με τη χρήση αντηλιακών κρεμών ιδιαίτερα υψηλού δείκτη- στη χώρα μας, μιλάμε για πάνω από 60. Ακόμα, πρέπει να αποφύγουμε για 1-2 24ωρα την επαφή του θεραπευμένου σημείου με το νερό. Τέλος η χρήση laser είναι μια αποκλειστικά ιατρική πράξη και είναι επικίνδυνο να πραγματοποιείται από μη ειδικό προσωπικό. Παράλληλα, ο ιατρός πριν την εφαρμογή της θα ελέγξει σχολαστικά το ιστορικό του ασθενούς. Κάτι τέτοιο θα αποφύγει παρανοήσεις, μια που ένα σημάδι στο δέρμα θα μπορούσε είτε να οφείλεται σε οργανική πάθηση είτε και να είναι ο προάγγελος ενός σοβαρότερου δερματικού προβλήματος. Ένας μη ειδικός πιθανώς θα αδυνατούσε να διαγνώσει τα εν λόγω ενδεχόμενα.

Ακόμη όμως και οι πλέον επιρρεπείς από εμάς στις συγκεκριμένες μελαχρωστικές κηλίδες μπορούμε να τις προλάβουμε.
Ο κύριος Ριρής μας υποδεικνύει τον τρόπο. Αδιάλειπτη χρήση αντηλιακών κρεμών και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χρήση υδροξέων και φαρμακευτικών λευκαντικών σκευασμάτων.

Ας θωρακίσουμε το δέρμα μας λοιπόν με την κατάλληλη αντηλιακή και ενυδατική προστασία. Θα αποφύγουμε αντιαισθητικές κηλίδες, φωτογήρανση και κυρίως σοβαρότερα δυσάρεστα ενδεχόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: