Τρίτη, Μαΐου 04, 2010

"Φάρμακο" για την υγεία η "πράσινη" άσκηση

Πέντε λεπτά φυσικής άσκησης σε χώρους με πράσινο, όπως σε ένα πάρκο και ακόμα καλύτερα σε χώρους πρασίνου με νερό -όπως μια λίμνη ή ένα ποτάμι, μπορεί να ωφελήσει αισθητά τη νοητική υγεία, υποστηρίζει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, υπό τον Τζουλ Πρίτι, του πανεπιστημίου του Έσεξ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος "=">Environmental Science and Technology" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, εκτιμά επίσης ότι άλλες δραστηριότητες κοντά στην φύση, όπως η κηπουρική και η γεωργία, το ψάρεμα και η ιππασία, έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική και νοητική υγεία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα η άσκηση σε χώρους πρασίνου επιφέρει γρήγορες βελτιώσεις στη διάθεση και την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων, κυρίως των νέων, ενώ ευεργετική είναι η επίδραση της στα άτομα με νοητική καθυστέρηση και σε όσους ανθρώπους υποφέρουν από κρίσεις στρες.

Οι επιστήμονες που διενέργησαν την έρευνα, τονίζουν ότι η μεγαλύτερη ωφέλεια παρατηρείται μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά της άσκησης, ενώ στη συνέχεια η θετική επίδραση συνεχίζει να είναι εμφανής, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: