Τρίτη, Απριλίου 20, 2010

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

Συχνά ο ήλιος ενοχοποιείται για τα προβληματα που προκαλεί στο δέρμα.
Ωστόσο η επίδραση του σε παθήσεις όπως η ακμή μπορεί να είναι πολύ θετική, όταν γίνεται σωστά...
Ας μη στεκόμαστε στην επικινδυνότητα του ήλιου, αλλά να σταθούμε λίγο στην ευεργετική του δράση. Κι εμείς οι δερματολόγοι ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο ήλιος στη θεραπεία της ακμής – αλλά και της ψωρίασης, της λεύκης, και άλλων παθήσεων, όπου δρα με έναν τρόπο θεραπευτικό. Στην ουσία θα έλεγα χαριτολογώντας, ότι με την έκθεση στον ήλιο έχουμε μια δωρεάν θεραπεία.
Ο ήλιος είναι ένα φάσμα φωτός. Το μπλε φως του ηλίου προκαλεί καταστροφή του προπιονικού βακτηρίου της ακμής, που προκαλεί τη μόλυνση στο δέρμα, ενώ το κόκκινο φως προκαλεί ελάττωση της φλεγμονής. Στην ουσία ο ήλιος μικραίνει τον κύκλο ωρίμανσης της ακμής, από 2 εβδομάδες που είναι κανονικά, σε 48 ώρες.
Ωστόσο, η επαφή με τον ήλιο πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή. Το δέρμα πρέπει να είναι καθαρό, και η έκθεση στο φως, στον ήλιο, να είναι περιορισμένη. Ακόμη και η θεραπευτική επίδραση που περιγράψαμε, πρέπει να είναι σε συνθήκες έλεγχου. Μετά την έκθεση στον ήλιο, ο ασθενής με ακμή πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί τον γιατρό του, ώστε να καθαρίσει την περιοχή που πάσχει.
Η επιλογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται με τη συνεργασία του ειδικού, αφού πολλά αντηλιακά περιέχουν έλαια που επιδεινώνουν την ακμή.
Εάν βεβαίως είμαστε σε εποχή που δεν υπάρχει τόσος ήλιος, τότε φυσικά χρησιμοποιούμε τα μηχανήματα που μας δίνει η τεχνολογία του σήμερα. Οι πιο μοντέρνες θεραπείες είναι οι φωτοθεραπείες , και οι φωτοδυναμικές θεραπείες.
Οι θεραπείες με φως, «δανείζονται» το ευεργετικό μπλε, κόκκινο, και παλμικό φως του ήλιου, στις ασφαλείς συνθήκες του ιατρείου. 7 στους 10 ασθενείς με ακμή μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αποκλειστικά με θεραπεία φωτός._

Δεν υπάρχουν σχόλια: