Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010

ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ-Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ &Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟΥ

Oι συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας στο δέρμα μας – κυρίως σε πτυχές όπως οι μασχάλες- διευκολύνουν τη δράση μικροοργανισμών της φυσικής χλωρίδας της επιδερμίδας – όπως τα κορινοβακτηρίδια και οι μύκητες. Έτσι προκαλείται κακοσμία, και η πλημμελής σωματική υγιεινή σίγουρα την ευνοεί. Oι ειδικοί λοιπόν επιβεβαιώνουν το σχεδόν προφανές. Κάποιος που ιδρώνει πολύ και δεν περιποιείται τον εαυτό του, θα έχει μια πιο δυσάρεστη οσμή από κάποιον που τηρεί σχολαστικά όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής.
Ο ρόλος των απεκκρινών αδένων, ανεξάρτητα από τους υδροτοποιούς, είναι επίσης καθοριστικός για την εκδήλωση κακοσμίας, μετά την εφηβεία οι συγκεκριμένοι αδένες εντοπίζονται κυρίως γύρω από τις θηλές, στις μασχάλες, και την περιγεννητική χώρα. Κάποιες φυλές ωστόσο, - ή και μεμονωμένα άτομα ανεξαρτήτως φυλής, -αποδεικνύονται λίγο περισσότερο «άτυχοι» από τους υπολοίπους, αφού οι συγκεκριμένοι αδένες τους ενδέχεται να απεκκρίνουν μια πιο έντονη ή δυσάρεστη οσμή.
Κάποιοι από εμάς νομίζουν ότι ο ιδρώτας τους μυρίζει υπερβολικά μετά από κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων – για παράδειγμα κάποιων αλλαντικών ή καρυκευμάτων.η συγκεκριμένη οσμή δεν οφείλεται στον οργανισμό ή την ενδεχομένως πλημμελή υγιεινή μας, αλλά σε φυσιολογικό – και ελαφρώς δυσάρεστο, ομολογουμένως – χαρακτηριστικό των εν λόγω τροφών.
Συχνό πλύσιμο δέρματος και ρούχων, καλό σκούπισμα ειδικά στις παλάμες και τα πέλματα, και σχολαστική τήρηση κανόνων, θα αποτρέψουν προβλήματα. Για παράδειγμα, οι κάλτσες και τα εσώρουχα πρέπει να είναι βαμβακερά, ενώ προτείνεται να αλλάζονται δυο φορές τη μέρα. Επίσης, καλό είναι να προτιμάμε υποδήματα από φιλικό υλικό προς το δέρμα, και να φροντίζουμε ώστε να αντικαθίστανται συχνά, ώστε να «προλαβαίνουν» να στεγνώσουν από τον ιδρώτα.

Αποσμητικά που αποτρέπουν την εφίδρωση, περιέχουν οινόπνευμα, ή διαθέτουν μη ουδέτερο Ph, συχνά αποδεικνύονται ακατάλληλα –κυρίως για τα πλέον ευαίσθητα δέρματα.υπάρχουν και κάποιες ειδικές, «λευκές» - όπως λέγονται -, σειρές αποσμητικών, που πωλούνται στα φαρμακεία και δεν περιέχουν άρωμα, ταλκ ή άλλα συστατικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμούς.
Η χρήση αποσμητικού αμέσως μετά από επιθετικές μεθόδους αποτρίχωσης - όπως το κερί και το ξύρισμα μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα. Γι΄αυτό είναι καλό να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον μιας έως δυο ωρών

Δεν υπάρχουν σχόλια: