Σάββατο, Ιουνίου 24, 2006

ΓΕΝΙΚΑ...

ΑΣ... ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ
Το στρες βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Εδιμβούργο, οι ορμόνες του στρες προκαλούν βλάβη σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ατροφία.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τον εγκέφαλο μιας ομάδας ανδρών ηλικίας 65 έως 70 ετών και παράλληλα μέτρησαν στο αίμα τους τις ορμόνες του στρες. ...Όταν ατροφεί η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης κάποιας μορφής άνοιας ή κατάθλιψης. Αν και η άνοια είναι συχνή στους υπερήλικες, δεν αποτελεί κομμάτι της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης.
Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική γιατί ρίχνει φως στο σκοτάδι που εξακολουθεί να καλύπτει το μηχανισμό των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου και της κατάθλιψης, μιας ψυχικής διαταραχής την οποια εκδηλώνουν πολλοί ηλικιωμένοι.


ΣΚΛΗΡΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥΣ
Οι ειδικοί ήταν ξεκάθαροι: Μόνο με σκληρή γυμναστική για τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα μπορούμε να αποκτήσουμε κοιλιακούς σαν κι αυτούς....Και όταν το λίπος εξαφανίζεται από την κοιλιά, το όφελος δεν είναι μόνο αισθητικό.
Όπως ανακοινώθηκε στο 46ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η έντονη γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα επιβραδύνει τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς ..Οι επιστήμονες αναφέρονται στο περισπλαγχνικό λίπος, δηλαδή το λίπος που περιβάλλει τα όργανα της κοιλιάς. Όταν το περισπλαγχνικό λίπος ξεπερνά τα όρια, ενοχοποιείται για καρδιοπάθειες.
Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς ,είτε με σκληρή γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα είτε με καθημερινούς περιπάτους , η άσκηση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

ΜΟΝΑΞΙΑ ΜΟΥ... ΟΛΑ
Μοναξιά νοιώθουν 4 στους δέκα ενηλίκους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι σαραντάρες και οι σαραντάρηδες .

Η έρευνα έγινε στην Αυστραλία σε δείγμα 1.300 ατόμων. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων η μοναξιά πλήττει κυρίως όσους ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και λιγότερο τους ευκατάστατους. Μόνοι αισθάνονται επίσης οι άνεργοι, περισσότερο μάλιστα από τους συνταξιουχους.
Αυτοί που σε καμμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μοναξιάς είναι όσοι έχουν ανεπτυγμένο το θρησκευτικό αίσθημα, ειδικά οι γυναίκες.
Η μοναξιά είναι ασθένεια, εκτιμούν οι επιστήμονες, μια μοντέρνα ασθένεια, επικίνδυνη για την υγεία. Μπορεί να προκαλέσει από καρδιαγγειακές νόσους, μέχρι κατάθλιψη. Βρετανοί ψυχολόγοι πάντως θεωρούν πως η μοναξιά δεν αποτελεί πάντα πρόβλημα μιας και υπάρχουν άνθρωποι προτιμούν και επιλέγουν να πορευτούν στη ζωή, μόνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: