Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΠΟΠΤΑ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ

Ανησυχία σε όσους πάσχουν από άσθμα αλλά και στη διεθνή ιατρική κοινότητα έχει προκαλέσει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, που αναφέρεται στα ευρήματα 19 μελετών, που έγιναν σε 33.826 ασθενείς για συγκεκριμένα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάλυση παλαιότερων μελετών δείχνει ότι τα βρογχοδιασταλτικά Advair και Serevent πιθανόν να ευθύνονται ακόμη και για θανάτους ασθενών. Όπως δήλωσε η επικεφαλής των συντακτών της έκθεσης, Σέλεϊ Σάλπετερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ: "Διαπιστώσαμε ότι το φάρμακο αυξάνει τον κίνδυνο των θανάτων από την ασθένεια, την οποία το ίδιο θεραπεύει. Τα βρογχοδιασταλτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων [του άσθματος] για πολλούς ασθενείς, αλλά εκτιμούμε ότι είναι απαράδεκτο το κόστος των παρενεργειών και των θανάτων". Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα από τα παραπάνω σκευάσματα και εκτίμησε ότι η χρήση τους είναι ασφαλής. Σύμφωνα με τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες, οι Ευρωπαίοι ασθενείς, που χρησιμοποιούν τα δύο φάρμακα, δεν έχουν παρουσιάσει κανένα καρδιαγγειακό πρόβλημα, και για το λόγο αυτό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει εκδώσει καμία οδηγία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Διοίκηση Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ είχε και στο παρελθόν εκφράσει την ανησυχία της για τα συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ είχε απαιτήσει από τις παρασκευάστριες εταιρείες να γράψουν πάνω στο κουτί προειδοποιήσεις σχετικά με τις παρενέργειες.

Αναφερόμενοι στο θέμα των προειδοποιήσεων, οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν ότι αν και αυτές είναι απόλυτα σαφείς σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτων, από τη χρήση του φαρμάκου, ωστόσο, οι γιατροί συνεχίζουν να το συνταγογραφούν.

Στις ΗΠΑ, πάνω από 3,5 εκατομμύρια ασθενείς κάνουν χρήση του φαρμάκου Advair, και, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, "ίσως να ευθύνεται" για το θάνατο 4.000 ατόμων από τους 5.000 θανάτους, που σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα και σχετίζονται με το άσθμα.

Από την πλευρά της, η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline αμφισβητεί τον αριθμό αυτό και τονίζει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχει παρατηρηθεί μείωση των θανάτων, που σχετίζονται με το άσθμα, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, οπότε και άρχισαν να κυκλοφορούν τα βρογχοδιασταλτικά. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η ανάλυση των 19 μελετών έρχεται σε αντίθεση με τις ενδείξεις και την εμπειρία πολλών ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: