Τρίτη, Μαΐου 04, 2010

Τέσσερις συνήθειες που μπορούν μας γεράσουν κατά 12 χρόνια

Ο συνδυασμός τεσσάρων ανθυγιεινών συνηθειών -κάπνισμα, υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, σωματική αδράνεια και ανθυγιεινή διατροφή- μπορούν να γεράσουν έναν άνθρωπο κατά 12 έτη, προειδοποιούν ερευνητές.
H έρευνα

Η Elisabeth Kvaavik από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και οι συνάδελφοί της, που παρακολούθησαν σχεδόν 5.000 Βρετανούς ενήλικες για 20 έτη, βρήκαν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης απεβίωσαν 91 από τα 314 άτομα που είχαν και τις τέσσερις αυτές ανθυγιεινές συνήθειες (29%), σε σύγκριση με μόνο 32 από τα 387 άτομα που δεν είχαν καμία από τις τέσσερις αυτές συνήθειες (8%).

Οι επικίνδυνες συνήθειες ήταν: κάπνισμα, κατανάλωση πάνω από τριών αλκοολούχων ποτών ημερησίως για τους άνδρες και πάνω από δύο για τις γυναίκες, σωματική άσκηση λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα και πρόσληψη φρούτων και λαχανικών λιγότερο από τρεις φορές ημερησίως. Οι συνήθειες αυτές σε συνδυασμό αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και έκαναν τα άτομα που τις είχαν να φαίνονται 12 έτη μεγαλύτερα από τα άτομα που ακολουθούσαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η ομάδα που ακολουθούσε πιο υγιεινό τρόπο ζωής περιλάμβανε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και άτομα που είχαν διακόψει το κάπνισμα, άτομα που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, καθώς και γυναίκες που έπιναν λιγότερα από δύο ποτά και άνδρες που έπιναν λιγότερα από τρία ποτά ημερησίως, άτομα που ασκούνταν τουλάχιστον δύο ώρες εβδομαδιαίως και άτομα που κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον τρεις φορές ημερησίως.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, τα πιο συχνά αίτια θανάτου που καταγράφηκαν ήταν η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος, νόσοι που και οι δύο σχετίζονται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

"Ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν απαιτεί υπερβολικές θυσίες", τόνισε η Kvaavik. Για παράδειγμα, προσθέτει η ερευνήτρια, ένα καρότο, ένα μήλο και ένα ποτήρι πορτοκαλάδα ημερησίως καλύπτουν την απαιτούμενη ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών της μελέτης.

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι όλοι όσοι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής θα ζήσουν περισσότερο από τα άτομα με ανθυγιεινές συνήθειες, ο υγιεινός τρόπος ζωής σίγουρα αυξάνει τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, επισημαίνουν επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: