Τρισήμισυ χιλιάδες χρόνια πριν, Κινέζοι χρησιμοποιούν το αλάτι για να συντηρήσουν ψάρια. Για αιώνες η ζάχαρη, το αλάτι και ο καπνός υπηρετούν την ανάγκη για συντηρητικά, αφού οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Και τα σημερινά δεδομένα ωστόσο υπογραμμίζουν την ανάγκη για μακροβιότερα τρόφιμα.
ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι ειδικές απαιτήσεις σε χώρους όπως τα πλοία, για παράδειγμα, αλλά και οι ανάγκες του μη ανεπτυγμένου κόσμου, επιβάλλουν τη συντήρηση των τροφίμων.
Οξέα, φυσικές και τεχνητές ενώσεις, και αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες και φυσικά συστατικά του λαδιού, αποτελούν τα κυρίαρχα συντηρητικά. Η δράση τους βασίζεται στην καταπολέμηση των τριών μεγάλων εχθρών των τροφίμων. Της οξείδωσης, της δράσης ενδογενών συστατικών του τροφίμου, - όπως για παράδειγμα ενζύμων -, αλλά και της ανάπτυξης μικροοργανισμών, όπως μύκητες, βακτηρία και μούχλες.
Μεγάλες ποσότητες συντηρητικών όπως τα θειώδη ενοχοποιούνται για σοβαρά προβλήματα, με κυριότερα τις αλλεργίες ή και τις νεοπλασίες. Τρόφιμα όπως τα κακοσυντηρημένα κρέατα ωστόσο, αποδεικνύονται πολύ πιο επικίνδυνα από τα εγκεκριμένα συντηρητικά.
ο κίνδυνος της αλλαντίασης, νόσου που προκαλείται από αλλοιωμένα αλλαντικά και κρέατα, είναι πολύ σοβαρότερος απ’ ότι τα πιστοποιημένα συντηρητικά των εν λόγω τροφίμων.
Το μέλλον των συντηρητικών προσανατολίζεται σε τεχνικές που καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς, και δεν παρεμποδίζουν απλώς την ανάπτυξη τους.
Έτσι, μέθοδοι όπως η χρήση υδροστατικής πίεσης, ή μαγνητικού πεδίου, βρίσκονται ήδη προς διερεύνηση.
Οι λάθος δόσεις των συντηρητικών εγκυμονούν κινδύνους.
Άλλωστε αυτό ισχύει για κάθε ουσία, και όχι μόνο για τα συντηρητικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου