Πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες, σε κάποια φάση της ζωής τους έχουν εκδηλώσει δυσκοιλιότητα,- δηλαδή σημαντική δυσκολία στην αφόδευση, ή μείωση της συχνότητας των κενώσεων σε λιγότερες από 3 φορές την εβδομάδα. Η δυσκοιλιότητα σε όλο τον κόσμο, αλλά και την Ελλάδα, εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες, και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Ένα ταξίδι, η εγκυμοσύνη, η κλιμακτήριος και η λήψη φαρμάκων είναι οι συνηθέστερες αιτίες παροδικής δυσκοιλιότητας. Η αναίτια, ξαφνική και επίμονη εκδήλωση του προβλήματος απαιτεί έλεγχο από τον ιατρό, γιατί μπορεί να οφείλεται σε κάτι σοβαρότερο – όπως κάποιον όγκο ή διαβητική νευροπάθεια. Αν η δυσκοιλιότητα αποδειχθεί «αθώα», ο γιατρός θα δώσει διατροφικές οδηγίες που βοηθούν.
Eίναι καλό, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, να τρώνε αρκετές πράσινες σαλάτες κάθε μέρα, να έχουν σε διατροφή τους τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα όσπρια ή τρόφιμα ζωικής προέλευσης, και αν μπορούν να ενσωματώσουν στο πρωινό ή το βραδινό, κόρη φλέικς που περιέχουν αρκετή φυτική ύλη, και βεβαίως να πίνουν και αρκετό νερό, το οποίο αρκετές φορές βοηθάει.»
Ωστόσο, μόνο ένας στους τέσσερις πάσχοντες θα τροποποιήσει το καθημερινό του διαιτολόγιο. Τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως δεύτερη λύση, μετά τη διατροφή. Στις μέρες μας, τα υπακτικά σκευάσματα θεωρούνται ασφαλή.
Όπως μας εξηγεί ο γιατρός, «αυτό που λένε κάποιοι, ότι ίσως προκαλείται εθισμός, και ότι “όσοι παίρνουν φάρμακα θα χαλαρώσει το έντερο τους και μετά δεν θα δουλεύει”, δεν ισχύει σήμερα, με τα σημερινά υπακτικά».
Η δυσκοιλιότητα δεν απειλή τη ζωή, αλλά υποβιβάζει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. 73 τοις εκατό των ασθενών νιώθει αίσθημα βάρους, και 39 τοις εκατό εκδηλώνει νευρικότητα – έως και επιθετικότητα. Και αυτά είναι μόνο η αρχή.
H παράταση του προβλήματος δημιουργεί αρκετά σημαντικά προβληματα. Πρώτα από όλα, δημιουργεί αιμορροΐδες, που κάνουν συχνά αιμορραγίες, και μπορεί να απαιτήσουν χειρουργείο. Επίσης, δημιουργεί ραγάδες και με τον χρόνο εγκολπώματα, τα οποία και αυτά έχουν τις δικές τους παρενέργειες εφ’ όσον δημιουργηθούν.»
Παρ’ όλα αυτά, λιγότεροι από τους μίσους ασθενείς ζητούν ιατρική βοήθεια, και ο κύριος λόγος είναι ότι ντρέπονται για το πρόβλημα της υγείας τους – ακόμη και στην εποχή μας._
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου