Mία σειρά ερωτημάτων για την υπέρταση παραμένουν αναπάντητα στη συνείδηση πολλών από μας, ακόμη και σήμερα. Μια αιμορραγία της μύτης, μια ζάλη, ένας πονοκέφαλος ή ένα «λεγόμενο πέταγμα του ματιού», μπορεί να προοιωνίζει υψηλή αρτηριακή πίεση?
Όλα αυτά είναι μύθοι.
Η υπέρταση δεν δίνει συμπτώματα, και είναι ανεξάρτητη καταστάσεων υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης, - όπως για παράδειγμα στο γλαύκωμα.
Ωστόσο, είναι μια νόσος που κληρονομείται?
Μελέτη 6 χωρών , με συμμετοχή 250 ελληνικών οικογενειών, αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για το γονιδιακό παράγοντα της υπέρτασης στη χώρα μας. Η υπέρταση στην χώρα μας θεωρείται «ηπιότερου» τύπου από ότι σε Δυτικές χώρες , όπως οι ΗΠΑ.. Εν μέρει, το υπόβαθρο της είναι γονιδιακό, και μάλιστα –κατά κανόνα κληροδοτείται από την πλευρά της μητέρας στα παιδιά.
Μια συναισθηματική φόρτιση μπορεί να.. παραπλανήσει το πιεσόμετρο?
Η συγκεκριμένη θεωρία καθιέρωσε τους πάσχοντας από τη λεγομένη «νευροπίεση», - όρο που δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική, και που κατά μεγάλο ποσοστό αποτελεί έναν ακόμα μύθο.
Μια παρόμοια κατάσταση είναι και το «σύνδρομο της λευκής μπλούζας».
Ο εξεταζόμενος αγχώνεται, και η πίεση φτάνει στα ύψη. Ωστόσο η συγκεκριμένη κατάσταση ίσως να μην είναι και τόσο «αθώα»..
Όταν ένας ασθενής εκδηλώνει υπέρταση σε καταστάσεις τόσο λίγο στρεσογόνες, όπως μια λήψη πίεσης από τον γιατρό, τότε είναι υπερβολικά ευάλωτος στα ερεθίσματα άγχους – και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσει με τον υπερτασιολόγο του.
Ανακρίβειες φίλων, ημιμάθεια και δοξασίες, εξακολουθούν να ανεβάζουν την πίεση μας , συχνά χωρίς πραγματικό λόγο. Και για να βεβαιώσουμε που αρχίζει ο μύθος και που η αλήθεια, μια ερώτηση στο γιατρό μας είναι η πλέον αξιόπιστη λύση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου