Σάββατο, Ιουνίου 24, 2006

ΓΕΝΙΚΑ...

ΑΣ... ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ
Το στρες βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Εδιμβούργο, οι ορμόνες του στρες προκαλούν βλάβη σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ατροφία.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τον εγκέφαλο μιας ομάδας ανδρών ηλικίας 65 έως 70 ετών και παράλληλα μέτρησαν στο αίμα τους τις ορμόνες του στρες. ...Όταν ατροφεί η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης κάποιας μορφής άνοιας ή κατάθλιψης. Αν και η άνοια είναι συχνή στους υπερήλικες, δεν αποτελεί κομμάτι της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης.
Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική γιατί ρίχνει φως στο σκοτάδι που εξακολουθεί να καλύπτει το μηχανισμό των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου και της κατάθλιψης, μιας ψυχικής διαταραχής την οποια εκδηλώνουν πολλοί ηλικιωμένοι.


ΣΚΛΗΡΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥΣ
Οι ειδικοί ήταν ξεκάθαροι: Μόνο με σκληρή γυμναστική για τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα μπορούμε να αποκτήσουμε κοιλιακούς σαν κι αυτούς....Και όταν το λίπος εξαφανίζεται από την κοιλιά, το όφελος δεν είναι μόνο αισθητικό.
Όπως ανακοινώθηκε στο 46ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η έντονη γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα επιβραδύνει τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς ..Οι επιστήμονες αναφέρονται στο περισπλαγχνικό λίπος, δηλαδή το λίπος που περιβάλλει τα όργανα της κοιλιάς. Όταν το περισπλαγχνικό λίπος ξεπερνά τα όρια, ενοχοποιείται για καρδιοπάθειες.
Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς ,είτε με σκληρή γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα είτε με καθημερινούς περιπάτους , η άσκηση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

ΜΟΝΑΞΙΑ ΜΟΥ... ΟΛΑ
Μοναξιά νοιώθουν 4 στους δέκα ενηλίκους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι σαραντάρες και οι σαραντάρηδες .

Η έρευνα έγινε στην Αυστραλία σε δείγμα 1.300 ατόμων. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων η μοναξιά πλήττει κυρίως όσους ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και λιγότερο τους ευκατάστατους. Μόνοι αισθάνονται επίσης οι άνεργοι, περισσότερο μάλιστα από τους συνταξιουχους.
Αυτοί που σε καμμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μοναξιάς είναι όσοι έχουν ανεπτυγμένο το θρησκευτικό αίσθημα, ειδικά οι γυναίκες.
Η μοναξιά είναι ασθένεια, εκτιμούν οι επιστήμονες, μια μοντέρνα ασθένεια, επικίνδυνη για την υγεία. Μπορεί να προκαλέσει από καρδιαγγειακές νόσους, μέχρι κατάθλιψη. Βρετανοί ψυχολόγοι πάντως θεωρούν πως η μοναξιά δεν αποτελεί πάντα πρόβλημα μιας και υπάρχουν άνθρωποι προτιμούν και επιλέγουν να πορευτούν στη ζωή, μόνοι.

ΓΕΝΙΚΑ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ‘400’
Μικρότερο κίνδυνο πνευματικής εξασθένησης έχουν όσοι πίνουν τακτικά πράσινο τσάι.
Σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, οι οποίοι έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση χίλιους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, όσοι έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν τις μισές πιθανότητες πνευματικής εξασθένησης συγκριτικά με εκείνους που έπιναν τρία ή λιγότερα φλιτζάνια τσάι την εβδομάδα.
Πιο δυνατοί απέναντι στον κίνδυνο της άνοιας είναι ακόμα και όσοι πίνουν απλώς ένα φλιτζάνι την ημέρα. Το πράσινο τσάι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και των φλαβονοειδών, που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΟΙ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Προσοχή στην κατανάλωση πατάτας συνιστούν Αμερικανοί επιστήμονες μιας και όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη, όσοι τρώνε συχνά πατάτες έχουν αυξημένο
κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Χάρβαρντ , οι γυναίκες που έτρωγαν πολλές πατάτες είχαν κατά 14% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τα επόμενα 20 χρόνια. Για τις γυναίκες μάλιστα που προτιμούσαν τις πατάτες, τηγανητές, ο κίνδυνος αυξήθηκε στο 21%.
Οι πατάτες κατέχουν σημαντική θέση στο παγκόσμιο διαιτολόγιο...Έχουν ωστόσο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μπορούν δηλαδή να προκαλέσουν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Καθώς τα χρόνια περνούν αυτά τα ...σκαμπανεβάσματα δημιουργούν πρόβλημα, καταστρέφουν τα κύτταρα του παγκρέατος τα οποία παράγουν την ινσουλίνη, απαραίτητη για το μεταβολισμό του σακχάρου.

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ «ΕΚΣΤΑΣΥ»
Τα παιδιά που είναι αγχώδη ή καταθλιπτικά, ίσως είναι πιο επιρρεπή στη χρήση χαπιών έκσταση στην ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
14 χρόνια διήρκεσε η έρευνα του Ιατρικού Κέντρο Εράσμους της Ολλανδίας. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1580 άτομα, από την παιδική τους ηλικία μέχρι μετά την ενηλικίωση τους. Η επεξεργασία των δεδομένων αποκάλυψε ότι τα άτομα που αντιμετώπιζαν πρόβλημα άγχους ή κατάθλιψης στην παιδική ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν στη χρήση έκστασυ.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το συγκεκριμένο ναρκωτικό δημιουργεί συναισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας , έτσι οι χρήστες τα προτιμούν για να νοιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Όμως , η μακροχρόνια χρήση έκστασυ προκαλεί κατάθλιψη, οπότε όσοι προσπαθούν να νοιώσουν καλύτερα , καταλήγουν στο μέλλον να αισθάνονται χειρότερα.

Κυριακή, Ιουνίου 18, 2006

ΦΑΡΜAΚΑ ΓΙΑ ΤΟ PARKISON

Τα πρώτα θεραπευτικά μέσα για τη νόσο του Πάρκινσον αρχίζουν να εφαρμόζονται στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα αντιχολινεργικά φάρμακα αποτέλεσαν μονόδρομο για δεκαετίες. Η μεγάλη επανάσταση όμως έρχεται τη δεκαετία του ΄60, όταν ο Γιώργος Κοτζιάς χορηγεί με αποτελεσματικότητα την ουσία ντόπα.
Πως δρα αυτή; Υποκαθιστώντας με επάρκεια την ουσία ντοπαμίνη που λείπει από τον οργανισμό του παρκινσονικού ασθενή, και επομένως, μειώνοντας τα δυσάρεστα χαρακτηριστικά της νόσου.
Όπως μας αναφέρει ο κύριος Ιωάννης Χατζηαντωνίου, Πρόεδρος του Ψυχογηριατρικού Κλάδου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα των προηγούμενων φαρμάκων και της ντόπα.
Ωστόσο, άτομα με αρρυθμίες, ηπατοπάθειες ή γλαύκωμα πρέπει να αποφεύγουν την κατάχρηση των φαρμάκων για το Πάρκινσον. Γενικά, όμως, οι μικρές δόσεις θεωρούνται σημείο κλειδί, αφού επιτρέπουν τη μακροχρόνια ασφαλή χορήγηση.
Και εδώ, έρχονται οι λεγόμενοι «αγωνιστές της ντόπα» για να ενισχύσουν τη θεραπεία. Όπως μας εξηγεί ο κύριος Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής, η εν λόγω ουσίες ενεργοποιούν τους υποδοχείς του οργανισμού που σχετίζονται με την ντοπαμινη. Έτσι, μπορούν να επιτευχθούν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, χορηγώντας μικρότερες ποσότητες της ντόπα.
Η χειρουργική θεραπεία με τοποθέτηση ηλεκτρικών διεγερτών σε επιλεγμένες περιοχές του εγκεφάλου, θεωρείται αποτελεσματική για μικρό μονό αριθμό ασθενών.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον κύριο Δαμιανό Σακκά, Διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, για να επιλέγει η λύση του χειρουργείου, θα πρέπει πρώτα να έχει δοκιμαστεί μακρόχρονη φαρμακευτική αντιμετώπιση.
H πειραματική μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για την παραγωγή ντοπαμίνης δεν βοήθησε περισσότερο από τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ η αξία της χορήγησης συνενζύμου Q10 δεν έχει επιβεβαιωθεί σε κλινικό επίπεδο.
Οι προσπάθειες για το μέλλον, στρέφονται στο χώρο της βιοτεχνολογίας και τα συμπεράσματα μοιάζουν ευοίωνα.
Το Πάρκινσον, άλλωστε, είναι μια ασθένεια που σίγουρα δεν πρέπει να θεωρείται ανίκητη.

Τετάρτη, Ιουνίου 14, 2006

Ο πιο έξυπνος άνθρωπος του κόσμου

Ήταν μια φορά, μέσα στο ίδιο αεροπλάνο, ένας πιλότος, Ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Μπίλ Γκέιτς, Ο Δαλάι Λάμα και ένας γύφτος. Σε μια στιγμή, αρπάζει φωτιά το αεροπλάνο και υπήρχαν μόνο 4 αλεξίπτωτα. Παίρνει το ένα ο πιλότος και λέει:
- Εγώ παίρνω το ένα και φεύγω, για τα υπόλοιπα, αποφασίστε μεταξύ σας.
Μετά από λίγο, λέει ο Μ. Τζόρνταν:
- Είμαι ο μεγαλύτερος αθλητής του κόσμου. Για το λόγο αυτό παίρνω ένα αλεξίπτωτο και φεύγω.
Έπειτα από λίγο, λέει ο Μπιλ Γκέιτς:
- Είμαι ο πιο έξυπνος άνθρωπος του κόσμου. Δημιούργησα τα Windows και δεν πρέπει να χαθώ.
Έτσι, παίρνει και αυτός ένα αλεξίπτωτο και πηδάει.
Μετά λέει ο Δαλάι Λάμα:
- Γύφτε παιδί μου, εγώ έχω εξασκηθεί γι` αυτή την ώρα και ήμουν προετοιμασμένος μια ζωή.
Και του απαντάει ο γύφτος:
- Δεν πειράζει καλέ μου άνθρωπε. Ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου, μόλις πήρε το σάκο με τις πατάτες μου!

Ανέκδοτο...

Ρωτάει ο άνδρας μετά από το σεξ την γυναίκα του
- Αγάπη μου, αυτή τη φορά προσποιήθηκες;
- Όχι, αγάπη μου. Αυτή τη φορά κοιμόμουνα πραγματικά.

Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2006

Ανεκδοτο...

Μια οικογένεια Άγγλων περνούσε τις διακοπές της στη Γερμανία. Στη διάρκεια ενός περιπάτου, βλέπουν ένα χαριτωμένο σπιτάκι, κατάλληλο για τις διακοπές τους του επόμενου χρόνου. Μαθαίνουν ότι ο ιδιοκτήτης του είναι ένας διαμαρτυρόμενος πάστορας. Τον βρίσκουν και κλείνουν συμβόλαιο. Γυρίζοντας όμως πίσω στην Αγγλία, η κυρία θυμήθηκε πως δεν είχε δει το wc. Έγραψε λοιπόν ένα γράμμα:
"Αιδεσιμότατε, είμαι η κυρία που έκλεισα το εξοχικό σπιτάκι για τον επόμενο χρόνο, αλλά δεν πρόσεξα το wc. Μπορείτε να μας πληροφορήσετε καταλλήλως;"
Ο πάστορας πήρε το γράμμα, αλλά δεν κατάλαβε για τι πρόκειται. Υπέθεσε πως η κυρία εννοούσε μια εκκλησία των Άγγλων διαμαρτυρόμενων, που ονομάζεται Wable Church και έγραψε:
"Κυρία μου εξετίμησα την ερώτηση σας και απαντώ: Ο τόπος στον οποίο αναφέρεστε βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το σπίτι, πράγμα λίγο κουραστικό για όσους συνηθίζουν να πηγαίνουν πολύ συχνά. Όποιος έχει τη συνήθεια να παραμένει πολύ, καλό είναι να παίρνει και το φαγητό του μαζί. Στην τοποθεσία μπορείτε να φτάσετε με ποδήλατο ή με τα πόδια. Αν όμως βιάζεστε, μπορείτε να πάρετε αυτοκίνητο. Καλό είναι να φτάσετε εγκαίρως για να μην διαταράξετε την ησυχία των άλλων που είναι ήδη μέσα. Υπάρχουν θέσεις για εκατό όρθιους και σαράντα καθιστούς. Υπάρχει επίσης κλιματισμός για να αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές. Συνίσταται να φτάσετε γρήγορα για να πιάσετε θέση. Τα παιδιά κάθονται κοντά στους γονείς τους και όλοι μαζί τραγουδούν. Στην είσοδο σας δίνουν ένα χαρτί και αν δεν φτάσει χρησιμοποιείται από δύο άτομα. Τα χαρτιά πρέπει να επιστρέφονται στην έξοδο, για να χρησιμοποιηθούν και άλλη φορά. Υπάρχουν επίσης μεγάφωνα για να ακούγονται οι ήχοι και έξω. Αυτά που συλλέγονται, μοιράζονται στους φτωχούς. Υπάρχουν επίσης φωτογράφοι, για να σας φωτογραφίζουν στις διάφορες φάσεις και να μπορούν όλοι να βλέπουν αυτά τα πρόσωπα σε μια πράξη τόσο μα τόσο ανθρώπινη."

Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Κάποιοι, όχι λίγοι ακόμα και στις μέρες μας, πιστεύουν ότι εάν γυμναστούν επί 3 μήνες , δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα επί 1 ώρα, θα αδυνατίσουν και μάλιστα αρκετά. Και φυσικά απογοητεύονται όταν αυτό δεν συμβαίνει. Η γυμναστική, γενικά η όποια γυμναστική, δεν μπορεί να μας αδυνατίσει από μόνη της εάν το ισοζύγιο των θερμίδων που παίρνουμε και που καταναλώνουμε κάθε μέρα δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει.
Το φύλο, η ηλικία, το σωματικό βάρος, το ύψος, η κατάσταση του μεταβολισμού , ο τρόπος ζωής και πολλά άλλα παίζουν το δικό τους, μοναδικό για τον καθένα μας ρόλο… Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και σύμβουλος διατροφής κυρία Παρή Χριστοφίδου μας εξηγεί: «Για να αδυνατίσει ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος πρέπει μαζί με τη καθημερινή αεροβική άσκηση να κάνει και σωστή, ολιγοθερμική διατροφή.
Παράλληλα λοιπόν με ένα πρόγραμμα στο διάδρομο, το ποδήλατο και τις τάξεις aerobic, του συστήνουμε ένα διαιτολόγιο που χαρακτηρίζεται από συχνά, μικρά γεύματα (4-5 την ημέρα) πλούσιο σε λαχανικά και φρούτα, μία μικρή αλλά απαραίτητη μερίδα πρωτεϊνών από λευκό κρέας ή ψάρι ( από 120 έως 250 γραμμάρια ανάλογα το βάρος, το ύψος, το φύλο, την καθημερινή δραστηριότητα του ατόμου…), αρκετό νερό και λίγο γάλα ή τυρί με χαμηλά λιπαρά. Εάν όμως κάνει ακόμα και καθημερινά αεροβική γυμναστική αλλά τρώει πολύ και λιπαρό φαγητό τότε δεν πρόκειται να αδυνατίσει ποτέ».
Είναι λοιπόν σαφές ότι πρώτα από όλα για να αδυνατίσουμε μας χρειάζεται αεροβική άσκηση, δηλαδή βάδισμα, τρέξιμο, ποδηλασία, τένις, αερόμπικ και άλλα παρόμοια που προκαλούν αύξηση του καρδιακού ρυθμού και σχετική εφίδρωση. Δεύτερον, μας χρειάζεται τακτική- για να μην πούμε- καθημερινή εξάσκηση και όχι λίγο γυμναστική κάθε Σαββατοκύριακο. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σπουδαίο μας χρειάζεται σωστή διατροφή με λίγα λιπαρά και συχνά γεύματα.
Έχετε ανάγκη από ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα για να συνειδητοποιήσετε τις εναλλακτικές σας ; Για να χάσετε σίγουρα κάποια κιλά μέχρι το καλοκαίρι πρέπει - είτε να κάνετε σκληρή καθημερινή άσκηση άνω των 2 ωρών και να τρώτε κανονικά
- είτε να γυμνάζεστε 4 με 6 φορές την εβδομάδα επί μία ώρα και να κάνετε ισορροπημένη δίαιτα χωρίς πολλά λιπαρά
- Είτε να γυμνάζεστε περιστασιακά/ ποτέ και να κάνετε σκληρή δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες για να μην χάσετε μυϊκή μάζα και παχαίνετε μετά ευκολότερα.
Η επιλογή είναι δική σας αλλά τουλάχιστον πάντα με επίβλεψη γυμναστή και διαιτολόγου!

ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ...

Μια μπουκιά παραπάνω και το πήραμε το κιλό…
Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας ακούγονται ως μια εύκολη λύση.
Δεν αποτελούν πρόσφατη επινόηση. Τέσσερις δεκαετίες πριν, οι αμφεταμίνες διαδόθηκαν ως ισχυρά ανορεξιογόνα, αλλά αποσύρθηκαν σύντομα λόγω ισχυρού εθισμού και παρενεργειών. Την τελευταία πενταετία, οι πολύ ασφαλέστερες ορλιστάτη και σιμπουτραμίνη πήραν τη θέση τους στα ράφια των φαρμακειών.
Σύμφωνα με την κυρία Μαρία Σκουρολιάκου, κλινική φαρμακοποιό και λέκτορα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, η ορλιστάτη ανήκει στους αναστολείς των λιπασών, δηλαδή λειτουργεί ελαττώνοντας την απορρόφηση του λίπους από τις τροφές που καταναλώνουμε. Παράλληλα, η σιμπουτραμίνη έχει διπλή δράση. Προκαλεί αίσθημα κορεσμού και αυξάνει τον ρυθμό του βασικού μεταβολισμού.
Τα λίγα επιπλέον κιλά σίγουρα δεν δικαιολογούν τη λήψη φάρμακων. Οι προϋποθέσεις είναι συγκεκριμένες.
Oπως μας εξηγεί η κυρία Χριστίνα Κακαβελάκη, διαιτολόγος– διατροφολόγος, για να χορηγηθούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα θα πρέπει είτε ο δείκτης μάζας σώματος να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 30 είτε να είναι τουλάχιστον 27 και παράλληλα να συνυπάρχει κάποιος παράγων μεταβολικού συνδρόμου, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία ή υπέρταση.
Παρενέργειες, όπως εκδηλώσεις στο γαστρεντερικό, ξηροστομία ή αϋπνίες, ενδέχεται να εμφανιστούν, όταν η χορήγηση είναι ανεξέλεγκτη. Έγκυοι ή θηλάζουσες αντενδείκνυται να τα πάρουν. Και όχι μόνο. Ασθενείς με χολόσταση, χρόνιες παθήσεις του εντέρου ή σύνδρομα δυσαπορρόφησης, δεν πρέπει να κάνουν λήψη ορλιστάτης. Επιπρόσθετα, αντενδείξεις για τη σιμπουτραμίνη είναι καταστάσεις όπως ψυχιατρικές παθήσεις, ιστορικό στεφανιαίας νόσου, ταχυσφυγμία και υπερθυρεοειδισμός.
Η κυκλοφορία μιας τρίτης ουσίας, της ριμοναμπάνης, αναμένεται στο τέλος του έτους. Η δράση της θα βασίζεται στην καταστολή της όρεξης, την αναστολή της λιπογενέσης, αλλά και την παράλληλη μείωση στις τιμές των λιπιδίων στο αίμα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αν δεν κάνουμε συνείδηση την αλλαγή του τρόπου διατροφής και άσκησης μας, η βοήθεια των φάρμακων μάλλον θα αποδειχθεί επιφανειακή και πρόσκαιρη…

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ...

Η διαδικασία για την έκδοση της ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, ολοκληρώνεται, ανακοίνωσε την Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την έναρξη της ημερίδας που διοργανώνει ο Συνήγορος του Πολίτη με θέμα "Ιατρικό Απόρρητο". Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σύντομα και στοχεύει στην καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας, καθώς και στην τήρηση του ιατρικού απορρήτου με τη διασφάλιση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς και των αρχείων των νοσοκομείων. Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα αξιοποιηθούν πλήρως από το υπουργείο στην προσπάθεια ορθού διαχειρισμού των ιατρικών δεδομένων. Από την πλευρά του, βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη ανέφερε ότι η ανεξάρτητη αρχή δέχεται σειρά αναφορών από πολίτες σχετικά με το ιατρικό απόρρητο και χαρακτήρισε θετική την εφαρμογή του μέτρου της ατομικής κάρτας. Την ανάγκη βελτίωσης του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, υποστήριξε η εκπρόσωπος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΠΟΠΤΑ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ

Ανησυχία σε όσους πάσχουν από άσθμα αλλά και στη διεθνή ιατρική κοινότητα έχει προκαλέσει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, που αναφέρεται στα ευρήματα 19 μελετών, που έγιναν σε 33.826 ασθενείς για συγκεκριμένα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάλυση παλαιότερων μελετών δείχνει ότι τα βρογχοδιασταλτικά Advair και Serevent πιθανόν να ευθύνονται ακόμη και για θανάτους ασθενών. Όπως δήλωσε η επικεφαλής των συντακτών της έκθεσης, Σέλεϊ Σάλπετερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ: "Διαπιστώσαμε ότι το φάρμακο αυξάνει τον κίνδυνο των θανάτων από την ασθένεια, την οποία το ίδιο θεραπεύει. Τα βρογχοδιασταλτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων [του άσθματος] για πολλούς ασθενείς, αλλά εκτιμούμε ότι είναι απαράδεκτο το κόστος των παρενεργειών και των θανάτων". Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα από τα παραπάνω σκευάσματα και εκτίμησε ότι η χρήση τους είναι ασφαλής. Σύμφωνα με τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες, οι Ευρωπαίοι ασθενείς, που χρησιμοποιούν τα δύο φάρμακα, δεν έχουν παρουσιάσει κανένα καρδιαγγειακό πρόβλημα, και για το λόγο αυτό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει εκδώσει καμία οδηγία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Διοίκηση Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ είχε και στο παρελθόν εκφράσει την ανησυχία της για τα συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ είχε απαιτήσει από τις παρασκευάστριες εταιρείες να γράψουν πάνω στο κουτί προειδοποιήσεις σχετικά με τις παρενέργειες.

Αναφερόμενοι στο θέμα των προειδοποιήσεων, οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν ότι αν και αυτές είναι απόλυτα σαφείς σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτων, από τη χρήση του φαρμάκου, ωστόσο, οι γιατροί συνεχίζουν να το συνταγογραφούν.

Στις ΗΠΑ, πάνω από 3,5 εκατομμύρια ασθενείς κάνουν χρήση του φαρμάκου Advair, και, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, "ίσως να ευθύνεται" για το θάνατο 4.000 ατόμων από τους 5.000 θανάτους, που σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα και σχετίζονται με το άσθμα.

Από την πλευρά της, η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline αμφισβητεί τον αριθμό αυτό και τονίζει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχει παρατηρηθεί μείωση των θανάτων, που σχετίζονται με το άσθμα, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, οπότε και άρχισαν να κυκλοφορούν τα βρογχοδιασταλτικά. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η ανάλυση των 19 μελετών έρχεται σε αντίθεση με τις ενδείξεις και την εμπειρία πολλών ασθενών.

Τρίτη, Ιουνίου 06, 2006

O Μπόμπος...

Ο Μπομπος μια μερα απουσιασε απ'το σχολειο και ο δασκαλος τον ρωταει τι του συνεβη και ελειψε...
- Να, απανταει ο Μπομπος, η αγελαδα μας ηταν στις... μερες της και επρεπε να την παω στον ταυρο...
- Καλα, κανει ο δασκαλος απορημενος, δεν καταλαβαινω, αυτο εδω που τα λεμε, μπορουσε να το κανει και ο μπαμπας σου, ετσι δεν ειναι;
- Α οχι κυριε, ολα κι'ολα, διαμαρτυρεται ο Μπομπος κατακοκκινος απο ντροπη... αυτο επρεπε να το κανει οπωσδηποτε ο... ταυρος!!!

Κυριακή, Ιουνίου 04, 2006

Οι συγγενείς...

Οδηγούνε επί χιλιόμετρα και χιλιόμετρα, σε μικρό εξοχικό δρόμο και δεν λένε λέξη. Είχε προηγηθεί καυγάς και κανένας δεν θέλει να το παίξει συμφιλιωτικός. Περνάνε ένα αγρόκτημα με γαϊδούρια, γουρούνια και αγελάδες
- Mπα! Οι συγγενείς σου! λέει αυτή σαρκαστικά.
- Nαι, εξ αγχιστείας, απαντάει αυτός!

Σάββατο, Ιουνίου 03, 2006

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Πρώτες βοήθειες είναι η πρώτη παροχή βοήθειας ή περίθαλψης που δίνονται στον τραυματία πριν από την εμφάνιση ασθενοφόρου ή γιατρού.

ΣΚΟΠΟΣ

Να αποτραπεί ο κίνδυνος θανάτου και
Να εμποδιστεί η επιδείνωση της γενικής κατάστασης του ασθενή.

ΠΡΟΣΟΧΗ

· ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ προσφέρουμε μόνον όταν γνωρίζουμε να προσφέρουμε ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

· Οι πρώτες βοήθειες αρχίζουν με την άμεση επέμβαση του αυτόπτη μάρτυρα και τελειώνουν όταν ο ασθενής παραλαμβάνεται από ειδικό ιατρικό προσωπικό.

· Αυτός που προσφέρει Π.Β., προσφέρει Π.Β. και ΟΧΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

ΣΩΣΤΟ

  • ηρεμία
  • ταχύτητα
  • αποφασιστικότητα
  • αυτοπεποίθηση
  • καθησυχασμός του θύματος

ΛΑΘΟΣ

  • Πανικός
  • άσκοπη βιασύνη
  • ανευθυνότητα
  • επηρεασμός (από το θέαμα ή άλλους)
  • εκνευρισμός

ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

  • Ερευνούμε και εκτιμούμε την γενική κατάσταση
  • Προσέχουμε τους κινδύνους που απειλούν τον ασθενή αλλά και εμάς τους ίδιους.
  • Αναζητούμε βοήθεια.
  • Παρέχουμε άμεσα "Πρώτες Βοήθειες".
  • Ειδοποιούμε "με άλλο άτομο" το Ε.Κ.Α.Β. 166 ή το 100


ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Μέσα στα πρώτα 3 λεπτά της ώρας ελέγχουμε

  • ΑΕΡΑΓΩΓΟ - ΑΝΑΠΝΟΗ - ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ
  • ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ (πρέπει να σταματήσει)
  • ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΟΣΤΑ (πρέπει να σταθεροποιηθούν)

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Το μήνυμα της ημέρας για κινητά...

Αν πέφτεις για ύπνο
σου στέλνω έναν άγγελο να σε φιλάει!

Αν κοιμάσαι
σου στέλνω δύο αγγέλους να σε φιλάνα!

Αν δεν κοιμάσε
να έρθω να γίνει η νύχτα κόλαση;

Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006

Το ανέκδοτο της ημέρας...

Ο γέρος Αραβας ζει στη Νέα Υόρκη για πάνω από 40
χρόνια. Θέλει να φυτέψει πατάτες στον κήπο του, αλλά
είναι μόνος κι αδύναμος. Στέλνει λοιπόν ένα e-mail
στο γιο του, που σπουδάζει στο Παρίσι:
Αγαπημένε μου γιε, είμαι πολύ λυπημένος επειδή
δεν μπορώ να φυτέψω πατάτες στον κήπο μας. Είμαι
βέβαιος πως, εάν ήσουν εδώ, θα με βοηθούσες να
σκάψουμε τον κήπο.
Σε αγαπώ, ο πατέρας σου.
Σε μια ώρα, ο γέρος λαμβάνει e-mail απάντησης από το
γιο του:
Αγαπημένε μου πατέρα, παρακαλώ μην αγγίζεις
τον κήπο, γιατί ΕΚΕΙ έκρυψα το ΠΡΑΜΑ.
Σ' αγαπώ κι εγώ,
Ahmed.
Σε 15 λεπτά, ο αμερικανικός στρατός, το ναυτικό, το
FBI, η CIA και οι Rangers περικυκλώνουν το σπίτι του
γέρου, σκάβουν ολόκληρο τον κήπο, ερευνούν το σπίτι,
γδύνουν τον γέρο, ΔΕΝ βρίσκουν απολύτως τίποτε και
φεύγουν απογοητευμένοι. Μισή ώρα αργότερα, ο γέρος
λαμβάνει ένα άλλο email από το γιο του:
Αγαπημένε μου πατέρα, είμαι βέβαιος ότι ο
κήπος είναι ήδη σκαμμένος και μπορείς να φυτέψεις τις
πατάτες. Έκανα ό,τι μπορούσα για να σε βοηθήσω από το
Παρίσι.
Σ' αγαπώ, Ahmed.

Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2006

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/6/2006 ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ